Για τη συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας 5/10 και τη συνάντηση ΟΛΜΕ - ΔΟΕ με Υπ. Παιδείας

06/10/2018 - 10:35

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5/10 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ΜΕ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα 5/10 το μεσημέρι ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές και μαθητές, στο Υπουργείο Παιδείας προτάσσοντας τα ζητήματα της μόνιμης σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, της κάλυψης των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα 5/10 το μεσημέρι ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές και μαθητές, στο Υπουργείο Παιδείας προτάσσοντας τα ζητήματα της μόνιμης σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, της κάλυψης των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μόνιμους και αναπληρωτές, που πήραν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας και στις κατά τόπους Διευθύνσεις και τους καλεί να εντείνουν τον αγώνα τις επόμενες μέρες, με τοπικές κινητοποιήσεις για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα και όχι μόνο και να προετοιμάσουμε την Πανεργατική Απεργία στις 8 Νοεμβρίου.

Στην κινητοποίηση καλούσαν και τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, μόνο που έλαμψαν δια της απουσίας τους τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και οργάνωσης της κινητοποίησης όσο και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανό της ΔΟΕ άνοιξε «για να βγάλουμε μια φωτογραφία και να φύγουμε», όπως χαρακτηριστικά είπαν μέλη της πλειοψηφίας! Η δε ΟΛΜΕ δεν άνοιξε καν πανό!

Ο Υπουργός Παιδείας στην ουσία δεν έδωσε καμία θετική απάντηση στα κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης: Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών και καμία απόλυση συμβασιούχου, 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων, γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Μάλιστα για ακόμα μια φορά το Υπουργείο ήθελε μια κλειστή συνάντηση αποκλείοντας όχι μόνο εκπροσώπους σωματείων αλλά και εκπροσώπους από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Ο Υπουργός Παιδείας στην ουσία είπε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους διορισμούς της «τριετίας» επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και 4.500 για την επόμενη χρονιά είναι στον αέρα! Τα τριετή προγράμματα εύκολα τάζονται αλλά δύσκολα εφαρμόζονται!

Ήταν όμως ξεκάθαρος ο Υπ. Παιδείας ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει σχέδιο για τα κριτήρια διορισμού! Τα κριτήρια αυτά θα έχουν τρεις άξονες: επιστημονικά, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια και οι όποιοι διορισμοί θα γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπ. Παιδείας λέει στους πάνω από 25.000 αναπληρωτές, που έχουν «οργώσει» όλη τη χώρα ως και 20 χρόνια, ότι τώρα θα μπουν κριτήρια για το ποιοι είναι «ικανοί» να εργαστούν και ποιοι να απολυθούν!

Τα κριτήρια αυτά θα ισχύσουν και στις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δ.Τ. του Υπουργείου για τη συνάντησή του με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ γράφει για τα κριτήρια διορισμού ότι «ότι στην πρόταση του Υπουργείου έχουν συνεκτιμηθεί οι θέσεις και οι απόψεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στον διάλογο που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα»! Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ/ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ/ΕΚΕ).

Ο Υπουργός, για την «αξιολόγηση» βρήκε βολικό συνομιλητή την πλειοψηφία της ΔΟΕ, η οποία  μιλά για μια άλλη «καλή» αξιολόγηση! Κι αυτά όταν είναι γνωστό ότι έχει ψηφιστεί και ετοιμάζεται να εφαρμοστεί η αντιδραστική κρατική αξιολόγηση με τους δείκτες και φόρμες του ΙΕΠ που υπηρετούν πιστά τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ!

Για τα κενά που ακόμα υπάρχουν χιλιάδες, ο Υπ. Παιδείας επί της ουσίας είπε «ότι υπάρχουν όμως και πλεονάσματα» έδειξε τον ρυθμό με τον οποίο θα καλύπτονται όταν και αν γίνει αυτό!

Κατά τα άλλα ο Υπ. Παιδείας επικαλέστηκε πολλές φορές τη δημοσιονομική δυσπραγία κι όλα αυτά στη λεγόμενη μεταμνημονική «κανονικότητα»! Έτσι, «δεν είναι δυνατόν» να γίνουν οι 25.000 διορισμοί. Για υπεύθυνο δάσκαλο, ώστε να λειτουργεί καλά το ολοήμερο, δεν υπάρχει …δημοσιονομική δυνατότητα! Για την ανύπαρκτη κτηριακή υποδομή για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής επανέφερε τις …95 αίθουσες προκάτ, που ήδη χρηματοδότησε και υποσχέθηκε …νέα στήριξη των δήμων!

Ανάλογα απάντησε και στο ζήτημα της αναπλήρωσης των απωλειών και της αύξησης του ορίου ηλικίας των συντάξεων. Αφού πρώτα εξέφρασε τον προβληματισμό για το πως  ένας εργαζόμενος εκπαιδευτικός θα φτάσει να δουλεύει μέχρι τα 67, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό... αποφεύγοντας βέβαια να απαντήσει στο ερώτημα ότι και κατά τη διάρκεια αυτής της  κυβέρνησης πολλά δισεκατομμύρια πάνω από το 5% του δίνονται απευθείας για τις Νατοικές δαπάνες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατέληξε δε στο ευτράπελο «χάρη στον Κατρούγκαλο θα σωθούν οι συντάξεις»!!!

Ήταν προκλητική η …συμπάθεια της πολιτικής ηγεσίας στην πολύπαθη Ειδική Αγωγή! Ιδιαίτερα για την παράλληλη στήριξη όπου ένας εκπαιδευτικός «χωρίζεται» σε 5 παιδιά, προκλητικά ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να αλλάξει η παράλληλη και να υποστηριχτούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα στην τάξη σε συνεργασία δασκάλου γενικής και ειδικής κλπ! Χτυπάει η καμπάνα με την παράλληλη!

Έκανε ότι δεν κατάλαβε ο Υπουργός ότι η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «Νέο» Λύκειο-εξεταστικό κέντρο και μετέθεσε τη συζήτηση σε άλλη συνάντηση με την ΟΛΜΕ! Υπερασπίστηκε τη λογική ενός λυκείου- εξεταστικού κέντρου, λέγοντας ότι η γενική παιδεία είναι έτσι και αλλιώς απαξιωμένη, αναπαράγοντας τη λογική ότι πονάει το χέρι, κόβω το κεφάλι. Μάλιστα εκπρόσωπος του Υπουργείο απάντησε στο αίτημα για να υπάρξει Πρόσθετη Διδασκαλία στο Λύκειο, ότι με τα νέα μέτρα δε θα χρειάζεται αυτό! Ενώ για ακόμα μια φορά δήλωσε ότι κατανοεί τα αίτημα για 20 μαθητές ανά τάξη και 15 για τις κατευθύνσεις, αλλά  τέτοια πράγματα δεν …γίνονται!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

Είναι προκλητική η στάση και ή αναλγησία της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Την ίδια στιγμή που σηκώνουν επικοινωνιακό κουρνιαχτό περνάνε και τα πιο σκληρά μέτρα. Τέρμα με την κοροϊδία.

Και τούτη η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ένα πράγμα φοβούνται: τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, αγώνας που θα σαρώσει και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ-αντιπολίτευσης και όλων των συνοδοιπόρων τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο! 

Η αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα είναι μονόδρομος και για εκπαιδευτικούς για να παλέψουμε για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας!

Όλες και όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις, στους καθημερινούς αγώνες και στην προετοιμασία για την Πανεργατική Απεργία 8 Νοέμβρη. Παράλληλα, είμαστε σε ετοιμότητα να αποτρέψουμε κάθε αντιεκπαιδευτική επίθεση και μέτρο το επόμενο διάστημα!

Διεκδικούμε: κάλυψη των κενών τώρα, μονιμοποίηση των 25.000 αναπληρωτών τώρα, εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, χρηματοδότηση και σύγχρονες υποδομές! Τα δικαιούμαστε!

Αθήνα, 6/10/2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα