Ανακοίνωση για την 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (23-26/6/2019)

05/07/2019 - 09:19

Α. Το αποτέλεσμα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ είναι ιδιαίτερα θετικό για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ). Η ΑΣΕ εμφανίζει σημαντική αύξηση. Σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ψήφους και ποσοστά από όλες τις άλλες δυνάμεις με 110 ψήφους (από 88) και εξέλεξε 2 (είχε 2) αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, σε απόλυτο αριθμό ψήφων και ποσοστά στις εκλογές των Συλλόγων, έρχεται 3η δύναμη με σημαντική αύξηση! Στην κάλπη για αντιπροσώπους στο 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναδείχτηκε 3η δύναμη για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια με 114 (από 90)  ψήφους και εξέλεξε 31 (από 24) αντιπροσώπους.

Αποτελεί θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ενισχύεται και μέσα στους εκπαιδευτικούς ο αγωνιστικός πόλος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια ηγήθηκαν στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, που στάθηκαν απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και που θα συνεχίσουν να καταθέτουν τη δύναμή τους στους αγώνες του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος, συνεχίζοντας να είναι δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο.

Β. Η 88η  ΓΣ της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.  Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο, ανέδειξαν την ανάγκη η επόμενη μέρα των εκλογών να βρει το συνδικαλιστικό κίνημα και την Ομοσπονδία, σε ετοιμότητα, ώστε να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει να είναι εδώ. Ανέδειξαν ότι την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών θα είναι παρόν όλο το «αντιλαϊκό οπλοστάσιο» των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Θα είναι παρόντες οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ  στην περιοχή, που σε συνεργασία οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δένουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του επέτρεψε στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι για τις δικές τους πολιτικές, για το τσάκισμα του λαού. Ως εκ τούτου, οι αντιπρόσωποι της Α.Σ.Ε. κάλεσαν τους συνέδρους να μην «τσιμπήσουν» στα κάλπικα διλήμματα για το ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, περί αυτοδυναμίας ή μη, αλλά να δυναμώσουν τη φωνή εκείνη που στάθηκε στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου όλα αυτά τα χρόνια, που στήριξε τα δίκαια αιτήματα της μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, που παλεύει για την υπόθεση της Παιδείας ως συνολικό λαϊκό ζήτημα. Κάλεσαν τους χιλιάδες συνάδελφους να διεκδικήσουν συλλογικά τις απώλειες όλων αυτών των χρόνων, να πάρουν θέση στον αγώνα για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού, τις σύγχρονες ανάγκες των συναδέλφων.

Γ. Για τους αναπληρωτές. Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι 24 αναπληρωτές – αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Α.Σ.Ε. έθεσαν αίτημα να συζητηθεί στην Ημερήσια Διάταξη του Συνεδρίου η οργάνωση της πάλης, ώστε να γίνουν τώρα οι πάνω από 30.000 αναγκαίοι διορισμοί με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΚΚΕ) αρνήθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο να μπει το θέμα στη Γενική Συνέλευση, παραβλέποντας το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε μια Συνέλευση που να μην ασχολήθηκε με αυτό το θέμα! Οι παραπάνω δυνάμεις, που εκπροσωπούνταν στο προεδρείο, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αγνοήσουν το αίτημα δεκάδων αντιπροσώπων για συζήτηση του θέματος και προχώρησαν τη διαδικασία, απαξιώνοντας την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων και τον δίκαιο αγώνα τους για μονιμοποίηση. Αποδείχτηκε και με αυτόν τον τρόπο πως οι παραπάνω δυνάμεις, σε απόλυτο συντονισμό με τις θέσεις των κομμάτων τους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ),  ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ να οργανώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών. 

Κατά τη διάρκεια της λήψης αποφάσεων για το ζήτημα των διορισμών και των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προγράμματος δράσης, η ΑΣΕ επέμεινε να γίνει θέση του Κλάδου η «Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία». Η στάση των παρατάξεων είναι αποκαλυπτική. Καμία παράταξη δεν αποδέχτηκε το πιο αυτονόητο, το ότι οι αναπληρωτές αναπληρώνουν μόνο τον ίδιο τους τον εαυτό, ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά. Η ΔΗ.ΣΥ. έφτασε σε σημείο να προτείνει ένα «μεταβατικό στάδιο» για 15.000 διορισμούς…και για τους υπόλοιπους βλέπουμε. Άραγε, οι υπόλοιποι 17.000 αναπληρωτές για τη ΔΗ.ΣΥ. μήπως είναι φαντάσματα; ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ χαρακτήρισαν για άλλη μια φορά την απαίτηση για «Μονιμοποίηση» ως λαϊκισμό και ευχολόγιο.  Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με τη στάση τους, στο συγκεκριμένο ζήτημα, διευκόλυναν την πλειοψηφία. Δε δέχτηκαν να στηρίξουν τη θέση για «Μονιμοποίηση όλων» και την προσπάθεια αυτή να γίνει και θέση της ΔΟΕ, αλλά επέμειναν στη λογική να θέτουν τα χρόνια προϋπηρεσίας ως κριτήριο διορισμού! Το επαναλαμβάνουμε ότι η θέση για «ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ…» ενώνει όλον τον Κλάδο και καλύπτει όλους τους συναδέλφους!

Δ. Για την αξιολόγηση. Από την αρχή της 2ης μέρας οι αντιπρόσωποι της Α.Σ.Ε. κάλεσαν κάθε αντιπρόσωπο να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων των μορφωτικών αναγκών, υιοθετώντας πρόταση για κήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, που προβλέπεται από τον νόμο 4547/18 και την Υ.Α. 1816/ΓΔ4/11-01-2019, και δέσμευση του νέου ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία και την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης. Η παραπάνω πρόταση συγκέντρωσε τη στήριξη ενός μεγάλου τμήματος των αντιπροσώπων. Ήταν σε συμφωνία με τις αποφάσεις πάνω από 50 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΚΚΕ) όχι μόνο υπερασπίστηκαν όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4547/18 και Υ.Α. 1816/ΓΔ4/11-01-2019), άλλα πήγαν ένα βήμα πιο πέρα: επιδίωξαν να γίνει θέση του Κλάδου η πρόταση της κυβέρνησης για μια «καλή αξιολόγηση»! Να αποδεχτούν οι συνάδελφοι την πρόταση της κυβέρνησης για το λεγόμενο προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, δηλαδή το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο της αξιολόγησης!

Στον βωμό της δέσμευσης που είχαν από τα κόμματά τους, οι παραπάνω δυνάμεις προχώρησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες:

  • αρνήθηκαν να βάλουν την πρόταση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ σε ψηφοφορία θεωρώντας πως υπάρχει μόνο η πρόταση της ΔΟΕ (η οποία δεν υιοθετήθηκε από σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ Σύλλογο),
  • αρνήθηκαν την πρόταση των εκλεγμένων αντιπροσώπων με την Α.Σ.Ε. αλλά και πολλών άλλων συνέδρων για ονομαστική ψηφοφορία,
  • δεν καταμέτρησαν καν πόσοι ψήφησαν υπέρ και κατά της πρότασης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, παρά την επιμονή τη δική μας και άλλων αντιπροσώπων!

Έγινε φανερό πως, με τις εκφυλιστικές διαδικασίες και την πρεμούρα των παραπάνω παρατάξεων να ψηφίσουν την αξιολόγηση, πέταξαν λευκή πετσέτα στην επόμενη κυβέρνηση υπονομεύοντας μάλιστα την απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ που οι ίδιες δυνάμεις ψήφισαν στην ΑΔΕΔΥ!

            Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, οι αντιπρόσωποι της Α.Σ.Ε. δήλωσαν πως δε νομιμοποιούν τέτοιες πρακτικές (άρνηση να μπει πρόταση προς ψήφιση, απόφαση δια βοής χωρίς καταμέτρηση) και πως ο αγώνας θα συνεχιστεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να μπει φρένο στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση

            Ε. Αίσθηση επίσης προκάλεσαν ορισμένα ακόμα ζητήματα.  Πρώτον, η τοποθέτηση της ΔΗΣΥ, που δια του εκπροσώπου της στο απερχόμενο ΔΣ της ΔΟΕ καταφέρθηκε ενάντια στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων να διδάσκουν το αντικείμενό τους μιλώντας για «ενοποίηση γνωστικών αντικειμένων» σε ένα σχολείο-σούπα με διδασκαλία των μαθημάτων της μουσικής, εικαστικών και θεατρολογίας από έναν εκπαιδευτικό! Ουσιαστικά υπερθεμάτισε υπέρ των θέσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για έναν δάσκαλο, που από επιστήμονας και εκπαιδευτικός, θα μετατρέπεται «σε πολυεργαλείο», που θα τα κάνει όλα. Αρνητική εντύπωση επίσης προκάλεσε η τοποθέτηση της ΔΗ.ΣΥ. ότι στην Παράλληλη Στήριξη δεν πρέπει να γίνουν διορισμοί, γιατί δεν υπάρχουν οργανικές. Πλήρης εξωραϊσμός της αδιοριστίας. Δεύτερον, η στάση της ΑΕΕΚΕ και της ΕΡΑ, που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές έδωσαν πολύτιμη χείρα βοήθειας στη ΔΑΚΕ και στη ΔΗ.ΣΥ. Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα οι δυνάμεις αυτές ήταν σε πλήρη ταύτιση. Για παράδειγμα, ήταν στο χέρι της ΑΕΕΚΕ, ως μέλος του προεδρείου, να γίνει έστω η καταμέτρηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αξιολόγηση. Ούτε αυτό δε δέχτηκε.  Πλήρης ταύτιση!

ΣΤ. Για το πρόγραμμα δράσης. Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Α.Σ.Ε. κατέθεσε Διεκδικητικό Πλαίσιο και Πρόγραμμα Δράσης που απαντά στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού, στην κάλυψη των απωλειών των συναδέλφων καθώς και στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών. Έγινε ξεκάθαρο πως ο Σεπτέμβρης πρέπει να μας βρει έτοιμους από την πρώτη μέρα, με ΓΣ σε όλους τους Συλλόγους, βάζοντας το αγωνιστικό απεργιακό μας πρόγραμμα με ζητήματα αιχμής: μόνιμοι διορισμοί και δικαιώματα αναπληρωτών, κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία από την πρώτη μέρα, ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από την αξιολόγηση, να μη συγκροτηθούν Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης και να διεκδικήσουμε να επανδρωθούν όλες οι δομές της ΕΑ με το αναγκαίο προσωπικό, να εξασφαλιστεί θέση για κάθε νήπιο-προνήπιο στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, αγώνας που έχει ενταθεί με πολύμορφες κινητοποιήσεις και θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση ενάντια σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, συγχωνεύσεις, ενάντια σε πλαστές υπεραριθμίες, σε μετακινήσεις μαθητών μας και μάλιστα νηπίων-προνηπίων. Μαζί με όλο το εργατικό κίνημα θα δώσουμε τη μάχη!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μέσα από τη συμμετοχή μας στα σωματεία, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, με σταθερό μέτωπο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, με πυξίδα τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα!

Αθήνα, 4 Ιούλη 2019

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα