Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδ. Εκπ. "Ο Βύρων"

Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου

12/04/2021 - 18:06

Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το άνοιγμα των Λυκείων της χώρας. Είναι γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών έχουν “πάει περίπατο”. Η κυβέρνηση φρόντισε, ένα χρόνο τώρα, να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες της πίσω από τη δήθεν επάρκεια της τηλεκπαίδευσης, φρόντισε να μην λάβει ούτε ένα μέτρο για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού, δε φρόντισε να έχουν ήδη εμβολιαστεί οι εκπαιδευτικοί.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν, εν μέσω του 3ου κύματος της πανδημίας, με 4.000- 5.000 κρούσματα την ημέρα. Με ένα σύστημα υγείας που έχει σχεδόν καταρρεύσει και την κυβέρνηση να αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, γιατί προφανώς και τα κέρδη των επιχειρηματιών της υγείας είναι ιερά, πιο ιερά και από την υγεία, τη δια τη ζωή του λαού.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Έστω και τώρα, υπό το βάρος του κινήματος μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών αναγκάζεται να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Τελικά στα σχολεία ο ιός κολλάει και είναι αναγκαίος ο περιοδικός έλεγχος για τη λειτουργία τους!

...όχι πάλι με ημίμετρα!

Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test. Δηλαδή για μια ακόμα φορά μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς, που όλο το διάστημα της τηλεκπαίδευσης έχουν γίνει εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, τώρα θα γίνουν και υγειονομικοί...

Ακόμη όμως και η πολιτική της ατομικής ευθύνης δεν τους συμπεριλαμβάνει όλους. Ξέχασαν να εντάξουν τους μαθητές των εσπερινών, των ΕΠΑΛ, καθώς και εργαζόμενους που δεν είναι εκπαιδευτικοί. Βέβαια ακόμη και οι εκπαιδευτικοί δεν εντάσσονται όλοι, αφού πλήθος συναδέλφων εργάζονται αδήλωτοι, έτσι τα στοιχεία τους δεν υπάρχουν στο my school, από όπου αντλούνται τα ονόματα για τα self-tests.

Μετά από σχετική επικοινωνία του σωματείου με το Υπουργείο Παιδείας, αναδείξαμε την αναγκαιότητα να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών σχολείων, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων, οι συνοδοί, οι καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό.

Στην χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ προστέθηκαν μόνο το προσωπικό καθαριότητας και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Δηλαδή οδηγοί και συνοδοί δεν θα ελέγχονται, ενώ μεταξύ των “τηρουμένων μέτρων” παραμένει η 100% πληρότητα των σχολικών λεωφορείων και οι ασφυκτικά γεμάτες τάξεις.

Ήδη αρχίζουν οι μεθοδεύσεις για αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη, με τις γνωστές μορφωτικές αδυναμίες του, αλλά και με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών. Καμία αναφορά δεν γίνεται από τη κυβέρνηση για το ασφαλές άνοιγμα των φροντιστηρίων. Αντίθετα μεθοδεύεται η παγίωση της τηλεκπαίδευσης, για καθηγητές που θα γίνονται ακόμη περισσότερο λάστιχο, με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία να βρίσκουν νέο πεδίο να αναπτυχθούν.

Οι εργαζόμενοι στη ιδιωτική εκπαίδευση ενώνοντας τη φωνή μας με τους μαθητές, τους γονιούς, τους φοιτητές πρέπει να αντιπαρατεθούμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις, να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Καλούμε στις 14 Απριλίου – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία σε Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 18:30 και πορεία προς τη Βουλή.

Απαιτούμε:

• Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μαθητές, καθηγητές και στο υπόλοιπο προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί, διοικητικό προσωπικό).
  • Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
  • Μέτρα για την αραίωση των μαθητών, 15 μαθητές ανά τάξη, 75% πληρότητα στα σχολικά λεωφορεία.
  • Ένταξη όλων των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα my school. Το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει την ευθύνη του για την υποδηλωμένη εργασία και το όργιο παρατυπιών από μεγάλους σχολάρχες.
  • Άμεση σχέδιο επαναλειτουργίας των υπόλοιπων δομών ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξενόγλωσσα, κέντρα μελέτης), με ασφαλείς όρους δια ζώσης διδασκαλίας.

Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, 2 ος όροφος, Τ.Κ. 10433, Τηλ./Fax: 210 8218982

Ηλ. Διεύθυνση: www.vyrwnas.edu.gr, mail: vyrwnasedu@gmail.com